maandag, augustus 07, 2006

'Populitiek'

Het is een fenomeen waarbij mannen in maatpak binnenstappen in de volkse cafés waar ze normaliter nooit zouden komen. Maar dan doen ze het wel: joviaal mengen ze zich onder de gewone man, wisselen ze hun klassewijn in voor een frisse pint en tappen ze moppen die ze platvloers vinden. Het traditioneel dialect wordt opgerakeld, ter bevordering van de communicatie met de inwoner.
De tegels voor het huis van nr. 93 die uitsteken boven de andere, dat wordt gerapporteerd. De auto’s die te snel door de straat vlammen, dat zal veranderen als het zo ver komt. Hier en daar smijt er eentje zijn persoonlijk gsm-nummer bij wijze van stunt in de openbaarheid; hij wil immers klaarstaan voor de mensen, voor zíjn mensen.

Het zijn gemeenteraadsverkiezingen & hun campagnes

In tegenstelling tot de Vlaamse en federale verkiezingen (die interesseren me echt wél) zijn verkiezingen op gemeentelijk niveau een klucht. Ik vind ze een aanfluiting van de ernst die het besturen van een stad verdient en een blijk van onderschatting van de kiezer. Hoe goedgelovig en simpel acht je een wildvreemde kiezer die je één minuut bezoekt en de indruk geeft dat zijn futiele problemen je interesseren?

Waar politiek op gemeentelijk niveau zich ook doorgaans uitstekend tot leent, is het inzetten van mediafiguren. Dé win-win-situatie. Partij heeft electorale voorspoed, mediafiguur verveelt zich niet meer.

In Sint-Niklaas bijvoorbeeld. Tom Steels komt op de socialistische lijst te staan. Willockx wil hem schepen van sport maken. Een wielrenner die geen toekomst meer ziet in zijn carrière, voor hem is er nog altijd de gemeentepolitiek. Democratie…

Nog leuker is de situatie in Lier. Al een tijdje is Walter ‘Kreuner’ Grootaerts daar schepen. Iemand die van de daken schreeuwt dat hij verliefd was op Chris Lomme, voor hem is er nog altijd de gemeentepolitiek. Democratie…
Lier; oftewel zijn ze er apolitiek dat het hun geen zak kan schelen, oftewel hebben ze gewoon veel gevoel voor humor. In oktober immers, komt er op een liberale lijst genaamd LierMeerMogelijkheden iemand te staan die zelf wel wat meer verstandelijke mogelijkheden van doen heeft: Betty ‘Oznocoracikej’ (onder voorbehoud) van Big Brother. Ik wil niet weten hoe goed het haar gaat lukken. De kans is zo groot dat ze het in Lier nog ver schopt ook. Democratie...

In nood kent men z’n vrienden, en als er iemand op zijn plaats gezet moet worden kent men z’n zattevrienden. Zo gaat dat.
De lui hebben deze domeinnaam voor de neus van Betty Binoche weggekaapt en er een pareltje van een campagnefolder opgezet…
Democratie, natuurlijk…

7 Comments:

At 8/8/06 11:55, Anonymous Anoniem said...

OMG.
Waar gaat de wereld naartoe?
Fee xX

 
At 8/8/06 18:08, Anonymous Anoniem said...

Kort vandaag:
1) Groot gelijk daar met je log.
2) Zàlig goed gedaan van de Zattevrienden!

@Boeddha: naar de verdoemenis? Lees anders ook dat boek dat'k aan Thomas heb aangeraden hier niet zo lang geleden :P

Xx~
Syrah

 
At 8/8/06 19:08, Blogger rideronthestorm said...

Ja af en toe kunnen ze wel leuk en krachtig uit de hoek komen, die zattevrienden :)

Vooral als er sites moeten lamgelegd worden of gastenboeken moeten worden aangevallen :)

 
At 9/8/06 14:55, Anonymous Anoniem said...

Mijn broer is een paar jaar geleden opgekomen (bij de sossen) in onze gemeente - om de partij te steunen en een jonger imago te geven.
Een vriend van mij komt dit jaar op (bij dezelfde partij als de broer) in onze gemeente - om de partij te steunen.

Kan het absurder?
"Ik heb geweldige ideeën om (weliswaar kleinschalige) veranderingen aan te brengen in onze gemeente, maar ik ben te jong om iets te betekenen. Daarbij heeft de CD&V alles in handen bij ons en zitten ze enkel op hun lui gat. Daar is in principe niets aan te doen." Hoor ik J. (de vriend) nog zeggen in één of andere discussie.

Kom maar op met die idealen en ideologieën!
:s

 
At 10/8/06 22:54, Anonymous Anoniem said...

Kalm eh! :P Zulke dingen kan ik niét hebben Boeddha, excuses daarvoor :) Maar verwoord 't dan tenminste ietsje preciezer..

Xx~
Syrah

 
At 12/8/06 14:38, Anonymous Anoniem said...

Eh bah.

Ikke hou niet zo van die discussie... Uiteindelijk zou politiek er moeten zijn VOOR de bevolking, maar soms... Ma bon.

Xx~
Syrah

 
At 12/8/06 19:51, Anonymous Anoniem said...

Ze beloven te veel. Ze zullen nooit al onze problemen kunnen oplossen...
Eén voordeel: nu de verkiezingen er aankomen wordt in heel het dorp de straten herlegd. Natuurlijk is dit enkel om aan hun daar-hebben-wij-voor-gezorgd-lijstje te kunnen toevoegen, maar het werd toch hoognodig.
Maar... je hebt helemaal gelijk.

 

Een reactie posten

<< Home